Liječnici trebaju izdavati zelene uputnice za bicikliranje po uzoru na druge zemlje EU

Zagreb, 29.11.2022. – Dom zdravlja Zagreb – Zapad uz partnere, Udrugu „Biciklom do zdravlja“ i Dom zdravlja Gospić u utorak su u Zagrebu predstavili rezultate javnozdravstvenog projekta o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja. Istoimenom akcijom „Biciklom do zdravlja“ obuhvaćeno je više od 600 građana, a educirano 25 liječnika.

Biciklom do zdravlja 6

„Prošlo je vrijeme kad smo mi liječnici kazali pacijentu – vrati se s 15 kilograma manje. Drago mi je da smo otišli na sami teren među ljude, a i kolege liječnike i predstavili vožnju biciklom kao jednu od važnijih prevencija nezaraznih kroničnih bolesti, ujedno i najvećeg uzroka smrtnosti stanovništva“ kazao je doc.dr.sc. Miroslav Hanževački voditelj projekta ispred Dom zdravlja Zagreb – Zapad. Dodao je i kako je zadaća i odgovornost liječnika da ukaže pacijentu i kako postići zdrave navike u skladu s njegovim individualnim stanjem.

Biciklom do zdravlja 4

„Kardiovaskularne bolesti su najveća pošast i najveći uzrok smrti stanovništva. Zato je vrijeme da rekreaciju, bicikliranje, hodnje te slično kao lijek propisuju i liječnici obiteljske medicine. Trebamo uvesti uputnice kao što je to slučaj u Skandinaviji.“ kazao je Domagoj Slavić, dr.med., specijalist medicine rada i sporta. Podsjetio je kako je tu inicijativu pokrenuo još davno specijalist fiziologije sporta poznati prof. dr. Stjepan Heimer, a li je do danas ostala u ladici.

Biciklom do zdravlja 6

Biciklijade su održane u Zagrebu, Bjelovaru, Gospiću i Osijeku u suradnji s lokalnim zdravstvenim ustanovama, a rezultat projekta je i priručnik za liječnike i rekreativce koji je predstavljen na konferenciji. Najmlađi sudionici nisu imali niti godinu dana dok je najstarija bila 85-godišnja baka Emilija iz Bjelovara. Predsjednik Udruge „Biciklom do zdravlja“ Marin Mikić najavio je nastavak biciklijada po Hrvatskoj te 'kvartne biciklijade' u Zagrebu.

Biciklom do zdravlja 4


Prema pokazateljima smrtnosti i pobola u Republici Hrvatskoj vodeći uzrok su kronične, nezarazne bolest. Na prvom mjestu to su kardiovaskularne bolesti i novotvorine (3/4 uzroka smrti u 2018.g.), te dijabetes (5,4% u ukupnom broju umrlih). Nastanak kroničnih nezaraznih bolesti povezan je sa zajedničkim čimbenicima rizika, a među vodećim je tjelesna neaktivnost. Povećanje tjelesne aktivnosti javnozdravstveni je imperativ današnjice.